dijous, 3 de març del 2011

Pràctica 1 - Mètode de disseny d'una estructura organitzacional (Model 1)

Presentació de l'empresa,  MRC S.L. :

   Ens hem proposat per aquesta pràctica realitzar el disseny i analitzar el departament d'Enginyeria d'una empresa de la qual nosaltres en som els creadors i n'hem ideat l'estructura organitzacional. El nostre propòsit és que aquesta empresa es dediqui al disseny i producció de prototips de màquines i peces mecanitzades baix comana. Dita empresa està basada en una real en la qual un dels nostres components va treballar (KISAB).

   L'emplaçament d'aquesta serà en un polígon industrial de les rodalies urbanes de Barcelona, suposarem una bona comunicació i accés amb les empreses dels voltants, d'on obtindrem les nostres matèries primeres; bona connexió de serveis públics per facilitar als nostres empleats el seu desplaçament i envergadura suficient per alberga tant les matèries primeres i els productes elaborats com la maquinaria, oficines i aparcament.


Estructura organitzacional :

  Seguidament es pot observar la jerarquia de departaments de MRC S.L :


Organització de departaments


   La Direcció es dedica a organitzar i coordinar el correcta funcionament de l'empresa, és el departament de més alt nivell jeràrquic, la resta de departaments responen d'una o altra manera enfront aquest. Tot i això es pretén donar el màxim d'autonomia possible a cada departament: autogestió, organització interna, etc..

   El departament de Secretaria s'encarrega d'ajudar a la direcció a realitzant algunes tasques d'organització i coordinació, és també un nexe entre els empleats, empreses externes i la gerència.

   També compte amb un departament de Comptabilitat. Aquest es dedica a tot el relacionat amb les finances generals de l'empresa.

   Finalment arribem al departament d'Enginyeria el qual tractarem de forma més àmplia a la resta del treball.


Departament d'Enginyeria, conformació i anàlisis :

   La metodologia a seguir per tal de definir aquest departament serà la suggerida pels nostres professors. Dividirem aquesta secció en sis apartats en els que avaluarem diferents àmbits del departament.

Departamentalització :

   En primer lloc ens veiem amb l'obligació de denotar que el departament d'Enginyeria s'ha d'entendre més com una secció que com a departament, degut a que aquest està organitzat de forma que el seu treball està molt lligat als departaments de Compres i Disseny, s'aconsegueix així una major dinàmica en el desenvolupament dels diferents projectes. Seguint la idea de lo anteriorment exposat, la departamentalització quedarà definida per funcions o proces (1), però s'implementa d'una manera més abstracta depenent del departament.

   Així doncs podem diferenciar dintre de la secció d'Enginyeria els departaments de Disseny, Compres i Producció. Aquest darrer es subdivideix en els de Mecanitzat, Electrecitat, Manteniment i Netetja.

   La divisió de funcions està feta de forma que la secció d'Enginyeria es dedica tant a la coordinació entre Compres, Producció, Disseny com a la gestió i supervisió dels projectes. S'entén doncs que el departament de Disseny es aquell que contendrà els diferents "equips de treball" (2) mentre que el de Compres es aquell que tendrà com a principal objectiu gestionar la compra i subministrament de les matèries primeres necessàries per a la producció de les diferents peces. El departament de Producció té com a finalitat gestionar el taller mecànic, és el punt de nexe entre el disseny i fabricació. Coordina els especialistes en mecanitzat de peces (Dep. Mecanitzat), els especialistes en electricitat (Dep. Electricitat), els de Manteniment (Dep. Manteniment) i els Neteja (Dep. Neteja).

L'especialització del traball del departament d'Enginyeria:


   En aquest departament hi treballen enginyers industrials que s'encarrega de la gestió de diversos projectes, el nombre de projectes depenen de la complexitat i dificultat de cada un. L'enginyer s'ocupa de la coordinació i gestió des de l'inici fins que el client en dona la seva conformitat.

   Un cop el projecte està acceptat, l'Enginyer cap s'ocupa de comunicar-se amb l'equip seleccionat per realitzar dita comana. Aquests treballadors de la secció de disseny s'encarreguen de desenvolupar els projectes. En aquest departament hi ha tres grups d'enginyers tècnics, cada un dels grups consta amb un mínim d'un enginyer mecànic i un elèctric, els quals junt amb la supervisió de l'enginyer cap, determinen el treball a realitzar, planifiquen el progres d'aquest, realitzen els plànols (3), etc. De cada projecte se n'elabora també un llistat de peces per a fabricació i un per a compra. El llistat de compres és dona a l'enginyer cap responsable i aquest desprès de la supervisió el delega al departament de Compres. Del llistat de peces per a fabricació se n'elaboren els plànols i els fulls de treball que posteriorment passen a mans dels caps de taller (Dep. Producció).

   El departament de Compres reb els llistats de peces, aleshores busquen proveïdors, comparen qualitats i disponibilitat de matèria primera. També assessoren als enginyers de disseny per tal d'ajustar el producte amb la matèria primera amb la finalitat de reduir costos. S'entén que tot i haver-hi una clara jerarquia el flux de comunicació entre els departaments de Compres i Disseny és molt gran. Tot i que les modificacions han de ser acceptades per l'enginyer cap, els realment experts en el producte són els components dels departaments de Compres Disseny i Producció.

   En el departament de Producció es reben els plànols i els fulls de treball, amb els quals s'organitza als subdepartaments, d'aquesta manera es millora en eficiència la producció de les diferents peces, el compliment dels temps de producció que manen els de departaments superiors i la coordinació de tots els treballadors tan en horaris de treball com en especificar les peces que han d'elaborar. També s'indica als de la neteja quines zones s'han de netejar i quan ho han de fer a més de coordinar els operaris de manteniment per tal d'evitar parades en el proces de mecanitzat com en el d'ensamblatge, evitant així tenir a treballadors desocupats i desperdiciar temps i diners a l'empresa.

   Sota el departament de producció trobem el departament de Mecanitzat, d'Electricitat, de Manteniment i el de Neteja. El de Mecanitzat consta d'una sèrie de treballadors que s'encarreguen de fer anar les màquines de CNC (Control Numèric Computeritzat), els torns manuals i les freses manuals. El d'Electricitat consta d'operaris que s'encarreguen del muntatge elèctric. Els treballadors del departament de Manteniment s'encarrega de la posada a punt de totes les màquines del taller, revisions i reparacions que siguin necessàries. Per últim el departament de Neteja s'encarrega de mantenir neta la nau i les màquines així com també les oficines de l'empresa.

Cadena de comandament (4):

 Tot i que la jerarquia de comandament existeix, s'intenta que aquesta no sigui molt notable dintre de l'àmbit de treball, es a dir, es pretén fer desaparèixer (en mesura de lo possible) el concepte d'arbitratge per tal de fomentar un esperit més cooperatiu entre tots els components de la secció d'Enginyeria. (5)

   Tot departament té per cap a una persona que pertany a un departament superior però el propòsit és que aquesta actui com a orientador, exercint en cas necessari de mediador (6) més que com a cap absolut, la idea bàsica es que cada treballador (o grup de treballadors) ha de ser especialista en el seu camp, així un enginyer mecànic és expert en el camp de la mecànica i respon en front a un enginyer superior, que si bé ha de tenir coneixements de mecànica la seva especialitat ha de ser la gestió i coordinació dels grups de treball.

   En concret el departaments de Manteniment, Mecanització, Electricitat i Neteja depenen del de Producció, però és prou evident que un mecànic fresador ha de saber molt sobre la manipulació de la fresa però no sobre gestió, d'això se n'ocupa el cap de taller. En aquest cas els grups de mecànics, elèctrics, manteniment i neteja responen davant del cap de taller i aquest respon davant del cap d'enginyers. Els departaments de Disseny i Compres en depenen també. Apart d'aquests departaments l'empresa té un equip directiu del qual hi ha sota responsabilitat els departament d'Enginyeria i el de Comptabilitat.

Tram de control:

   Pel fet de que és tracta d'una empresa mitjana (uns 50 treballadors) no trobem departaments amb excés de treballadors. Els departaments més gran de l'empresa són el de disseny i producció, la resta de departaments tenen de l'ordre de 3 o 4 persones. En el cas de mecanitzat hi ha unes 15 persones i en el de disseny unes 10.

   Sense considerar el departament de Direcció aquell departament que té major quantitat de personal a gestionar és el d'Enginyeria. Per tal d'evitar que el cap d'Enginyers es pugui veure amb massa quantitat de treball s'ha ideat l'organigrama de forma que els treballs siguin fàcilment separables en altres seccions, d'aquesta manera el cap d'enginyers pot dedicar la major part del seu temps tan a l'assessorament i la gestió dels tres subdepartaments com al seguiment dels projectes que té.

Centralització i descentralització (7):

  Podríem dir que tractem amb una descentralització de la presa de decisions, aquesta recau sobre diverses persones, enginyers cap de projecte, enginyers de disseny, personal de compres i personal del departament de producció. D'aquesta manera s'intenta obtenir el major resultat en cada un dels processos especialitzats (disseny-compra-producció) a més de fer sentir a la major part de treballadors possible part de l'empresa i de la presa de decisions.

   Per tal de poder arribar a un punt òptim i també per tal d'evitar conflictes de interes entre els diferents departaments s'ha creat la figura del "cap d'enginyers" el qual és responsable d'intervenir entre les diferents parts (en cas de necessitat se li concedeix el poder d'arbitratge i decisió).

   Els enginyers de disseny decideixen formes i materials per tal de resoldre els projectes plantejats i supervisats pels enginyers cap de projecte. Els del departament de compres decideixen els proveïdors als que comprar els materials més convenients, mencionar també que el departament de compres no és un departament purament financer, ha de tenir la capacitat de poder suggerir alternatives a matèries o productes en cas que sigui necessari.

   Finalment els de Producció decideixen horaris i coordinen els treballadors del taller per tal de poder realitzar les tasques de la forma més eficaç i eficient.

Formalització (8):

   S'ha optat en aquest cas per una baixa formalització donant llibertat als diferents grups de treball en la realització de les diferents tasques, hem de comentar i fer ressalt que existeix diferència entre la formalització de cada un dels departaments, és cert que la formalització dintre de Producció és més forta que la del departament de Disseny, tot i això s'intenta que el treballador es senti lliure dintre de l'empresa i dintre del seu departament, aquest és el motiu pel qual quan es parla dels caps de departament es fa amb un to no jeràrquic, més organitzatiu i de mediació.


En conclusió :

   En termes generals s'ha ideat una empresa la qual brinda llibertat als seus empleats, en la qual si existeix una jerarquia però aquesta només està present com a tal en els moments de resolució de conflictes entre departaments i empleats, de cara a la resolució de projectes s'intenta mantenir un estatus "d'iguals" entre els treballadors, cada un aporta o complementant en vers als seus coneixements. En resum s'intenta descentralitzar les responsabilitats però mantenint la figura d'un cap mediador.

   D'aquesta manera hem definit l'estructura de l'empresa en vers a la finalitat del treball de cada treballador (o grup de treballadors), prenent com a referència les diferents etapes o processos a seguir durant el desenvolupament d'un projecte industrial (Disseny - Producció). Es tracta doncs d'una departamentalització a mitj camí entre la distinció per procés i per funció, hem considerat que una sola solució no s'adapta al nostra ideal organitzacional i preferim mantenir així un cert tipus d'abstracció en la separació de departaments.

   Per a nosaltres el punt més important es el benestar i la capacitat de comunicació entre els diferents treballadors, intentem crear un entorn de treball dinàmic que permeti retroalimentació dintre de la pròpia feina, es tracta tant d'ensenyar com d'aprendre a traves dels diferents projectes. D'aquesta manera s'espera aconseguir que tots els treballadors tinguin una evolució a mesura que treballen i que així sentin que progressen tan de forma personal, com laboral.


(1) Departamentalització 1 ( definició i conceptes )
      Departamentalització 2 ( definició i conceptes )
(2) Un equip de treball es aquell que es dedica a realitzar un determinat projecte 
(3) Proces de disseny en Enginyeria ( breu explicació )
(4) Cadena de mando ( ampliació del concepte )
(5) Gestió de conflictes ( ampliació del concepte )
(6) Mediador ( ampliació del concepte )
(7) Descentralizació y Centralització ( breu explicació )
(8) Formalització organitzativa ( breu explicació )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada