diumenge, 10 d’abril del 2011

Pràctica 3 - Lideratge, Poder i Política

Introducció :

   El poder segons Foucault, seguidor de Maquiavel, considera el poder com “una complexa estratègia dins d’una societat determinada”. Segons Max Weber, la concentració del poder dins de les organitzacions és un fenomen que va en augment en la societat moderna en la que vivim. Max Weber entén per poder “cada oportunitat o possibilitat existent en una relació social que permet a un individu complir la seva pròpia voluntat”.

   Les bases del poder es divideixen en dos tipus (formal i personal) les quals dividirem en cinc tipus més amb els que es reflecteixen les diferents bases o recursos sobre les que es recolzen els que exerceixen el poder:

Poder formal: 

   El poder formal es basa en la posició que ocupa un empleat en una organització. El poder formal emana de la capacitat per obligar o recompensar, de la autoritat formal o del control de la informació. És a dir, ho atorga la organització depenent del lloc que exerceix.

   Poder coercitiu: aquest poder és el que principalment amb ell es fomenta el temor que es pot provocar en les demés persones. Es realitza el que et manen perquè es té temor a les repressions o accions negatives que poden passar en contra nostra com a conseqüència de no obeir.


   Poder de recompensa: és precisament la part contrària al poder coercitiu. Aquí obeeixen per obtenir un benefici per la seva obediència i obtenir alguna cosa que els demés no obtindran. Aquell que distribueix les recompenses que els altres consideren valuoses tindrà poder sobre ells. Les recompenses poden ser econòmiques o no.


   Poder legítim: aquest poder és el que una persona posseeix tan sols per estar en la posició jeràrquica en la que es troba o pel lloc que empenya.


Poder personal: 

   En una organització no necessites tenir una posició per tenir poder, hi ha un poder que és independent a la estructura del poder organitzacional, és el poder personal el qual es guanya gràcies al carisma, la perícia, el respecte i l’admiració pels demés.

   Poder d’experts: es basa en el poder que adquireix una persona per tenir coneixements, destreses i habilitats en alguna cosa. Se’l reconeix i amb el reconeixement se li atorga poder d’expert. La destresa s’ha convertit en una de les fonts més influents a mesura que el mon s’orienta cap a la tecnologia. A mesura que els treballs s’especialitzin més i més, ens tornem més dependents dels experts per aconseguir les metes.


   Poder de referència: aquest poder sorgeix que l’admiració que té una persona per una altra en base a la seva personalitat, recursos o actituds que li agraden als altres. Sorgeix d’una identificació amb una persona i així se li atorga el poder de tenir alguna cosa que els altres cerquen. Si jo admiro algú, aquest pot exercir poder sobre meu perquè jo desitjo agradar-li.




 Pràctica:

Battlestar Galàctica :
   Es una serie de ciecia ficció, la primera porducció es va realitzar a mitjans dels anys 70, y un remake a l'any 2003. Aquestes dues series han donat lloc a una pelicula i una mini serie ( Caprica ).
En ambdues sèries la base argumental és que en algun lloc distant de l'univers existeix una civilització humana que viu en uns planetes anomenats "Les dotze colònies de Kobol", les quals romanen en un feble armistici amb una raça de robots anomenats Cylon, els qui, amb ajuda de l'ésser humà anomenat Baltar (Conde Baltar en la sèrie original; Doctor Baltar en la nova versió), llancen un atac nuclear imprevist i coordinat, devastant els planetes i exterminant les seves poblacions.

   Tot el que queda de la humanitat és una nau de combat, l'estel de combat "Galactica", que va ser capaç de resistir l'atac (l'explicació en la sèrie de 1978 és que es posa en alerta vermella i llança el seu atac just a temps, a diferència de la resta dels "Estels de combat" que reaccionen tarda; i en la sèrie de 2003 és a causa que els seus sistemes informàtics eren obsolets, sent una astronau a punt de ser retirada del servei militar per convertir-se en un museu), juntament amb un grup de naus espacials civils ( carguers, de passatgers, creuers recreatius espacials, etc) que es trobaven en vol durant l'atac o van desenganxar durant aquest.



   Galactica reuneix a aquestes naus en un comboi que és tot el que queda de les colònies i tracta de sobreviure als successius atacs Cylon i les traïcions de Baltar, mentre busquen la salvació en la llegendària tretzena colònia la ubicació de la qual és desconeguda: la Terra.



   Per aquesta pràctica hem analitzat els poders que apareixen en el capítol 1x11 seria Battlestar Galàctica.

 A continuació exposarem els minuts on podem apreciar els poders.

( 1:28 min ) ( Poder de Referencia ) : Quan des de Nuve Nueve, el creuer luxós, James McManus entrevista a la comentarista Playa Palacios del Paicon Star Trevium i al ex-editor de la gaseta Edilon, Secun Hamilton. Comenten sobre la decisió de la presidenta Rosslin d'haver elegit a Nuve Nueve, que ha estat reparada després de resultar danyada en l'atac Cilon, per celebrar la primera reunió del congrés dels Quore dels dotze. Acte seguit expressen les seves opinions respecta al que pugui passar en la reunió. D'aquesta manera podem dir que influeixen en les opinions de la gent del poble pel simple fet de ser uns referents.

( 3:40 min ) ( Poder Legítim ) : El comandant Adama truca per telèfon a la presidenta Rosslin per dir-li que pot aplicar el poder legal per tancar a la presó a Tom Zarack pel simple fet d'haver viatjat a Nuve Nueve. Segons el comandant, Tom representa un perill per al congrés del Quore dels dotze per què és tracta d'una persona que ha passat per la presó. La presidenta no li permet dur a terme l'empresonament d'en Tom reconeixent novament el poder pel simple fet de permetre a una jerarquia, és a dir, la presidenta està per sobre del comandant.

( 7:08 min ) ( Poder de Recompensa ) : Al científic Gaius se li dona l'oportunitat de formar part del congrés del Quore dels dotze i ell ho rondina, aleshores una dona producte de la pròpia imaginació li insinua que en els partits polítics hi haurà dones joves i homes molt poderosos. El científic accepta i es convenç d'assistir-hi i formar-ne part, d'aquesta manera el desig de la dona imaginària és sent recompensat.
   
( 9:27 min ) ( Poder Coercitiu ) : Una persona assistent a Nuve Nueve insulta a Tom Zarack amb les paraules assassí i que aquí no és el seu lloc on pertany, de sobte un altre assistent agafa per la solapa de la jaqueta al que ha insultat a nen Tom. D'aquesta manera aquest assistent intenta acovardir al que ha insultat aparentant usar la violència si és necessari.

( 9:35 min ) ( Poder Legítim ) : El de seguretat agafa per banda a l'individu que esta amenaçant a l'assistent i li dona un toc d'atenció evitant així que és produeixi una baralla entre els assistents. Aquí podem dir que exerceix el seu poder legítim i d'autoritat.

( 10:30 min ) ( Poder de Referencia ) : Helen, esposa del coronel de Galàctica, fa cas a Tom pel simple fet de poder sortir en les primeres planes de totes els diaris i revistes, augmentant així el seu poder de referència. Amés ella pensa que Tom tindrà un futur pròxim que la pot afavorir.

( 11:26 min ) ( Poder Legítim ) : La presidenta comença el congrés exposant l'ordre del dia i afirmant que serà una reunió llarga. En aquest moment està presidint des del lloc designat de la sala la reunió i seguint el protocol.

( 12:10 min ) ( Poder Coercitiu ) El científic Gadius parlant amb la dona imaginaria, aquesta li diu que pot estar amb la dona que vulgui per sexe però que per amor només amb ella. La dona l'atemoreix dient que ella té en possessió el seu cor i que li pot llevar en qualsevol instant. Fet seguit el científic s'empassa la saliva amb angoixa.

( 13:20 min ) ( Poder de Recompensa ) : Tom demana que es nomini un vicepresident, ja que actualment no n'hi ha. Acte seguit Gaius secunda dita moció pel simple fet que la dona imaginaria li ordena. Pensant que just abans dita dona havia creat la sensació d'angoixa al científic.

( 15:30 min ) ( Poder dels Experts ) Un grup d'experts comenten els fets ocorreguts en la reunió anterior i avaluen el que es pot fer per tal d'evitar que Tom Zarack es faci amb la vicepresidència i estigui a un pas de poder ser president, ja que aleshores es posaria en joc la vida de la Rosslin.

( 16:10 min ) ( Poder de Recompensa ) Wally no sap gaire de política, si més no, la presidenta li demana que entri dins la votació per tal de ser vicepresident i d'aquesta manera evitar que ho sigui en Tom. Seguidament Wally accepta pel simple fet que l'hi ha demanat la Rosslin i també per evitar el pas de Tom a la vicepresidència.

( 17:00 min ) ( Poder de Referencia ) : Tom Zarack fa propagandística en el fet de comentar que la persona que es dedica al cuidat del jardí però sense guanyar res a canvi i d'altres exemples per tal d'influir en l'opinió del poble. Ell és un referent i d'aquesta manera guanya més adeptes.

( 19:10 min ) ( Poder Coercitiu ) : La persona que està discutint amb el de seguretat en el bar sobre política, en concret pel fet que el de seguretat ha parat la radio mentre Tom Zarack estava parlant-hi. La persona agafa una ampolla i colpeja al de seguretat en el cap. En aquest moment la persona està aplicant a traves de la violència el poder coercitiu sobre el de seguretat. Acte seguit apareix una altre de seguretat que quan acudeix a ajudar a posar ordre observa a un de la cafeteria amb una arma de foc. La de seguretat es llança sobre la persona obligant-li a donar l'arma i aconsegueix reduir-lo i llevar-li la pistola.

( 19:10 min ) 
( Poder Legítim ) 
La parella encarregada de la seguretat detenen a una persona de la cafeteria que tenia en possessió una pistola.

( 22:40 min ) ( Poder Coercitiu ) : Els de seguretat atemoreixen el detingut pel fet de portar l'arma assegurant-li que no hi haurà judici i que el tribunal que els jutgi seran ells. Li exigeixen que cooperi o si no el mataran.

( 24:02 min ) ( Poder dels Experts ) : El de seguretat li comenta a na Rosslin, la presidenta, que possiblement seria millor que enviàs la delegació de Sagitarian a les seves naus. La presidenta no accepta que ho faci dient que si no violaria els drets dels civils

( 25:10 min ) ( Poder Coercitiu ) : El de seguretat li diu al Tom Zarack que tenen al senyor Balance i que aleshores decideixi. Tom posa una cara de temor.

( 27:20 min ) ( Poder de Referencia ) : El científic Gaius parla per la radio intentant aconseguir un bon posicionament i desbancar a Tom en les votacions. D'aquesta manera posa de manifest el seu poder de referència.

( 31:00 min ) ( Poder de Recompensa ) Na Rosslin li demana al científic que voti per ell mateix i no per Zarack. Gadius accepta i d'aquesta manera complau el desig de la presidenta.

( 34:00 min ) ( Poder Legítim ) : La presidenta presenta al nou vicepresident al públic congregat. Aquest és Gaius, el científic. Així li atorga el reconeixement del poder legítim que aquest ha obtingut.


Bibliografia:
http://es.wikipedia.org/wiki/Battlestar_Galactica
http://es.wikipedia.org/wiki/Poder_(sociología)
http://es.scribd.com/doc/6842688/4-Conceptos-basicos
http://non-common-administrator.blogspot.com/2009/09/las-bases-del-poder.html
Max Weber, Conceptos Básicos de Sociología
Xavier Resa, Apunts de classeStephen P. Robbins. Comportamiento Organizacional. Ed. Pearson, Prentice Hall. (2004)